FACEBULL

American Bulldog
Kennel

Hungary

FAJTA STANDARD


Fajtaleírás

Általános megjelenés: Az amerikai buldog közepes méretű, erőteljes, atletikus, nehéz súlyú kutya. Könnyű járású, erős és határozott mozgású, robbanékony erő, gyorsaság, és agilitás benyomását kelti. Fürge és érdeklődő. Bátor és rettenthetetlen anélkül, hogy ellenséges, vagy túlzottan agresszív lenne. Az első benyomása az embernek erről a fajtáról, hogy egy nagy, atletikus buldog nem pedig egy erős terrier.


Fej: A fej egésze négyzetes alakú. A koponya nagy és szögletes. A koponya teteje lapos, de erős izmokkal övezett, határozott barázdával a szemek között. A stop vonala kifejezett. Az arcorr szintén szögletes és kocka alakú, tehát széles, mély és erőt sugárzó. Az arcorri rész hossza hozzávetőlegesen 35-40%-a a teljes fejhossznak. Az orrtükör fekete színű, nagy nyitott orrlyukakkal. A fogzáródás szoros előreharapás (3-4 mm), vagy fordított ollós harapás. Az ollós fogzáródás tolerálható. A fogak nagyok és erősek. A szemek egymástól távol ülők, meglehetősen nagy méretűek és kerek formájúak. Színük lehetőség szerint minél sötétebb barna. A fül formájára és méretére nincs különösebb megkötés, de ideális a középméretű lógó, vagy rózsafül.

Hibák: Erőtlen benyomást keltő keskeny fej. Az orrtükör irányába keskenyedő, vagy hegyes fang. Olyan túlzott előreharapás, amelynél zárt száj esetén a fogak kilátszanak. Két kék szem. Rózsaszín orrtükör. A kupírozott fül kizárást von maga után.

image-1

Test: A törzs robosztus és erőteljes. Az amerikai buldog széles mellkasú kutya, de ez a szélesség nem mehet a mozgékonyság rovására. A nyak erősen izmolt, széles és viszonylag rövid. A megfelelő hosszúságú nyak hatalmas erő kifejtését biztosítja a mozgékonyság megtartása mellett. A vállak szélesen helyezkednek el és erős izmokkal fedettek. A mellkas mély, rugalmas bordákkal. A hát rövid, feszes és erőteljesen izmolt. Az ágyék enyhén ívelt, biztosítandó a hátulsó testrész erejét és rugalmasságát. A teljesen egyenes hátvonal elfogadható, de nem kívánatos. A hasvonal enyhén ívelt.

Hibák: Bármely testrész izomszegénysége, lazasága, vagy túldimenzionáltsága. Far felé lejtő hátvonal. Az Amerikai Buldog munkakutya, ezért az erő és az agilitás hiánya komoly hiba. Bármely testrész aránytalansága vagy fejletlensége a munkaképességet hátrányosan befolyásolhatja, ezért a minősítést rontja.


Végtagok: Az elülső és hátulsó lábait egyenletesen terheli. A végtagok erős csontozatúak, egyenesek és párhuzamosak. A hátulsó lábak közepesen szögeltek. A combok szélesek, domború izmokkal fedettek.

Hibák: A gyengeség bármilyen formája. Laza ízületek. Az elülső végtagok kifelé, vagy befelé fordulása. Befelé forduló csánkizületek. Meredeken, vagy túlságosan szögelt hátulsó végtagok. Néhány amerikai buldognak annyira széles lehet a mellkasa, hogy könyökei mozgás közben nem teljesen zártak, de korrekt vállszerkezet esetén állás közben a könyököknek illeszkedniük kell a mellkashoz.


Farok: Középmagasan tűzött. Tövénél széles, fokozatosan elvékonyodó, legalább a csánkig érő. Mozgás közben és izgalmi állapotban a hátvonal fölé emeli, ilyen esetekben kifejezett félkörívben végződik.

Hibák: Túlságosan rövid farok. Az egyenes farok, melynek végéről hiányzik a félkörív. A vágott farok kizárást von maga után.

Facebull photos - American Bulldog
Facebull photos - American Bulldog

Szín: Kívánatos az 50%-ban fehér szín foltokkal. A teljesen fehér kutya ezzel egyenértékű, de minden esetben meg kell vizsgálni, hogy nincs-e halláskárosodása. A foltok lehetnek barnák, csíkosak (sárga, sárgásbarna, vörös, őzbarna, stb. és ezek csíkos változatai), vagy feketék. Ezeket a preferencia sorrendben a nagy fehér jegyekkel rendelkező, de túlnyomóan színes kutyák követik, végül a szinte teljesen színes egyedek következnek, de ezeknek is rendelkezniük kell fehér jegyekkel.

Hibák: Egyszínű fekete, fekete-cser, fekete-májszín. Egyszínű sárga, vagy vörös, amennyiben fekete maszkkal rendelkezik.


Szőrzet: Rövid, kemény, zárt és fényes.

Hibák: Nagy kiterjedésű szőrhiányos területek.


Méret: Az Amerikai Buldogot alapvetően munka céljára tenyésztették ki, ezért az egyes egyedek méretei között jelentős eltérés mutatkozhat. Kanok: magasság: 56-71cm, súly: 41-62 kg Szukák: magasság: 43-66 cm, súly: 30-51 kg A súlynak és a magasságnak mindig arányban kell állnia. Egy ideális kan kb. 63,5 cm magas és 55 kg súlyú, mely paraméterek természetesen egy jó kondícióban lévő, erős, feszes izomzattal rendelkező kutyára vonatkoznak. A méret önmagában még nem jelent minőséget. Egy jó felépítésű, kidolgozott izomzatú és jól kondícionált 51 kg-os kan előnyben részesítendő, egy 60 kg tömegű, de nem kellően izmolt, laza felépítésű kannal szemben.

Hibák: Fenti méretektől (arányoktól) való eltérés, az eltérés mértéke szerint büntetendő. A keskeny, könnyű felépítésű, terrier szerű kutyák a fajtára nem jellemzőek, ezért minden esetben kerülendők.


Mozgás: Az Amerikai Buldog mozgása gyors és erőteljes. A hátulsó lábak határozott tolóerőt biztosítanak. Mind az elülső, mind a hátulsó végtagok párhuzamosan mozognak. A lépéshossz közepes, de nem lehet elaprózott.

Hibák: Imbolygó mozgás. Tolóerő hiánya. Poroszkáló jármód. Párhuzamostól eltérő végtagvezetés.


Kizáró hibák: 35 kg alatti kanok, 28 kg alatti szukák. Két kék szem. Egyszínű fekete, fekete-cser, fekete-májszín, egyszínű sárga vagy vörös fekete maszkkal. Mindennemű fehér jegy nélküli kutyák. Egy-, vagy kétoldali rejtettheréjűség. Kupírozott fül, csonkolt farok.

Facebull photos