FACEBULL

American Bulldog
Kennel

Hungary

Apacs


image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1
image-1

Teljes neve:
Old Line’s Apache of Facebull

(import kan Romániából)

Tenyésztő:
Bogdan Suciu

Neme: Kan

Született: 2015. július 31.
R.I.P. 2017. szeptember 10.

Magasság: 58 cm

Súly: 45 kg

Diszplázia szűrési eredmény:
HD-A, ED-0, OCD-free, PCR-negatív


Külső megjelenés:

Közepes termetű, rendkívüli adottságokkal rendelkező kan kutya. Ahogyan mondani szokták buldogos körökben: „Inkább széles, mint magas” vastag nyakú, óriás fejű csupa izom short back kan. Rusztikus megjelenésére talán a - fából faragott királyfi helyett – „kőből faragott királyfi” jelző illeszthető: mivel rendkívül vastag és erős csontozattal rendelkezett. A múlt idő sajnos helyénvaló a szövegben, mivel 2017. szeptember 10-én (épp a születésnapomon) elpusztult egy hőguta következtében. Ez a tény alapjaiban rengette meg a hitemet, és tenyésztői koncepcióm. Figyelmemet erőteljesen az amerikai buldog túlzásoktól mentes, egészséges egyedei felé fordították. A fejtípus, orrszerkezet kapcsolata a helyes légzéssel, szívműködéssel érdeklődésem homlokterébe került.

Nagyon sokat hallunk a nagytestű kutyák izületi, csontozati deformációiról, jelesül a diszpláziáról, de valahogy a buldogok (angol, francia és sajnos a munkakutyának számító amerikai buldog) légzési problémáiról vajmi keveset, mintha azt mondanánk: „ez a buldognál normális”. Nem normális. Jelenlegi tenyészállományom minden egyede, akár 25 fokos melegben is képes 3-4 km-es távot futva megtenni minden légzési probléma nélkül. A szelekció az én kennelemben ebbe az irányba mutat. Visszatérve Apacsra. Mozgására igaz a mondás: „egyesből ötösbe kapcsol”: amikor elindult a cél felé a hátsó lábak óriási tolóereje miatt a gyeptéglák csak úgy repültek ki a lába alól. Az óriási fej, a hatalmas izomkötegek, és bitang vastag csontok szűk orrlyukakkal kombinálva egyenes út a szívproblémákhoz, képtelenség ezt a testet kellő mennyiségű oxigénnel ellátni.

A kiállításokon természetesen ezek az extrém tulajdonságok látványosak, de meggyőződésem, hogy a fajta érdekében a tenyésztésben vissza kell térni az egészséges, extrémitástól mentes egyedekhez (akár keresztezéssel is hybrid fajta). Apacs igazi fajta reprezentáns bully kan volt, rövid távon az iszonyatos erő jellemezte, „hosszú távon” egy ártatlan őszi séta a végzetét eredményezte.


Belső tulajdonságok:

Nagyon jó karakterű kutya. Közepes energiaszint, nyitott, érdeklődő, magabiztos, de nem agresszív és cseppet sem félénk. Nagyon apportos, mindene volt a labda. Akár hányszor hajítottuk el az imádott teniszlabdákat, sohasem unta meg visszahozni. Halála után 5 db teniszlabdát találtunk az ólja alá rejtve, meg is könnyeztük mindannyian. A harapása páratlan volt: saját súlyát fél percnél is tovább tudta tartani a gumiabroncson, amit magam körül pörgettem.


Vérvonal:

- Apai ág:apja a többszörös magyar, román és ABRA champion MaryBulls Hunter

- Anyai ág:anyja Old Line’s Bloody Mary, aki Románia egyik legismertebb bully kanjától: Backyard’s Kimbo-tól származik

pedigree